Ont i ryggen som atlet och idrottsutövare

Att ha ont i ryggen är ett vanligt problem bland människor, inte minst atleter och idrottsutövare, som ofta är relaterat till muskler eller skada i ryggen.

Ta hand om ryggen

Det är viktigt att ta hand om sin rygg, se till så att du inte anstränger ryggen så hårt och att du ibland accepterar att det är vila som gäller. Du kan även välja lämpliga övningar och träningsprogram, använda rätt utrustning och teknik samt att pausa när det behövs för att förebygga ryggont.

Övningar för att lindra och förebygga ryggsmärtor

Om du upplever ryggsmärtor kan du söka hjälp hos exempelvis en sjukgymnast eller kiropraktor. De kan hjälpa dig och ge råd om hur du kan behandla smärtan i ryggen. Det är viktigt att få den hjälp du behöver.

Övningar som kan hjälpa till att förebygga och lindra ont i ryggen är bland annat stretching, rörlighetsövningar och kroppsviktsträning. De kan alla bidra till att förbättra ryggens rörlighet och styrka. En sak att tänka på är dock att det är viktigt att använda rätt teknik vid olika övningar. Det är för att du inte ska belasta ryggen på ett skadligt sätt och därmed få mera ont i ryggen.