Få ordning på din stukade fot

När olyckan varit framme och du stukat foten kan du uppleva smärta i fotleden. På en vårdcentral eller ett Muskelcentrum kan du få hjälp med att få bukt med dina problem. Med rätt hjälp kan du bli kvitt smärtan.

Söka hjälp

Du kan få hjälp att bli kvitt din smärta. Om du har väldigt ont, har fått en stor svullnad och inte kan stödja på foten behöver du kolla med en vårdcentral så att det inte är ett benbrott. Om det är en mindre stukning, kan exempelvis en naprapat hjälpa dig. En naprapat kommer hjälpa dig bli stark igen efter att du har blivit skadad. Vidare är det väldigt vanligt att råka stuka sin fot, vilket kan vara mycket smärtsamt. Det kan faktiskt ta tid att återhämta sig igen om du stukat dig rejält. Slutligen bör du hålla foten högt och linda den för initial lindring.

Hur uppstår en stukning?

En stukad eller vrickad fotled sker när din fot hastigt sträcks ut så att en blödning uppstår inuti i din fotled. Detta kan hända genom att du exempelvis trampar snett på en trottoarkant eller landar snett efter ett hopp. Dessutom kan det även hända vid sportutövning om du råkar ramla eller bli tacklad när du till exempel spelat fotboll eller liknande.